Hangi Odada Hangi Renk Tercih Edilmeli?

Hangi Odada Hangi Renk Tercih Edilmeli?

Odalarda renk tercihi neye göre yapılmalı? Evlerimizde bulunan her oda ayrı bir amaç için kullanılır. Salon genelde oturma alanı ve misafir ağırlamak için, çocuk odaları çocuklarımızın zamanlarını geçirip uyumaları, yatak odaları da ebeveynlerin uyuması için kullanılır. Günün büyük bir kısmı kendimize ait odalarda geçer. Uzmanlar, bu odalardaki rengin mutluluk üzerinde bir etkisi olduğunu söylüyor. Erkul olarak bugün sizlerle hangi odanın hangi renge boyanması gerektiğini paylaşıyoruz.

Günümüzde evlerimize artık yaşam alanı gözüyle bakılıyor. Bu algı pandemi döneminde daha da artarken, zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz evimizde mutlu ve huzurlu hissetmenin önemi bir kez daha gündeme geldi. Uzmanlar, evde mutluluğu etkileyen en önemli şeylerden birinin de her odaya uygun renk seçimi olduğunu belirtiyor.

Evi renklendirmenin püf noktaları ise şöyle:

Dış Kapı ve Hol: Siyah, Koyu Yeşil ya da Koyu Mavi Siyah, şık zarif olmanın rengidir. Dolayısıyla siyah kapı, şık ve zarif durur. Koyu yeşil ise bolluk ve zenginlik hissi verir. Koyu mavi ise eve sağlam ve otoriter bir görünüm kazandırır. Evlerimizin girişinde bulunan hol ise kapı ve odalarla bağlantısı nedeniyle kapıyla aynı renk olmalı. Siyah, koyu yeşil yada koyu mavi haricinde renk isteyenler ise doğayı çağrıştıran açık yeşili deneyebilir. Apartman dairesinde yaşayıp bahçe ile irtibatları bulunmayanlar böylece kendilerini biraz olsun doğaya yakın hissedebilir.

Yemek Odası: Turuncu Türk aile yapısında yemek sofraları çok önemlidir. Birlikte sofraya oturulur, sohbetler edilir, günün kritiği yemek masalarında yapılır. Turuncu da sohbeti açan, ortama neşe katan bir renk olarak adlandırılır. Dolayısıyla yemek odasını turuncu olması daha keyifli sohbetler için bir seçenektir. Duvarlar için turuncuyu cazip bulmuyorsanız masa örtüsü, servis altlığı gibi tercihlerde turuncu kullanmanızda fayda var. Yemek odasında dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı ise ışıklandırma. Işıklandırmanın hafif olmasına ve mavi bir tonda olmamasına dikkat edin. Çünkü mavi tonları, ortamın rahatını bozup, misafirlerinizi yemekten uzaklaştırabilir.

Mutfak: Sarı En iyi mutfak sade mutfaktır. Dolayısıyla mutfakta sade şeyler tercih edilmeli. Renk olarak asi sarı ve turuncu tercihi önemlidir. Çünkü sarının sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Sarı ve turuncu tonlarındaki dokunuşlar ve birkaç yemek kitabı ile mutfağınız daha güzel zaman geçirebileceğiniz bir alan olacaktır.

Yatak Odası: Mor veya Mavi Gecemizin büyük çoğunu yatak odalarımızda geçiririz. Yatak odasında tercih edeceğiniz açık mor veya mavi rengi sizin uyumanızı kolaylaştıracaktır. Yatak odanıza lüks bir hava kazandırmak istiyorsanız koyu mavi veya koyu mor renkler tercih etmelisiniz. Bu ikilinin yanına eklenecek kırmızı peluş ise cinsel enerji uyandırılabilir.

Banyo: Mavi Mavi, temizliğin rengidir. Dolayısıyla banyolarda mavi rengin kullanılmasında isabet vardır. Banyonuzu en temiz gösteren renk mavidir. Tercih edeceğiniz turuncu veya sarı havlular ile de banyonuza sıcak bir hava ve canlılık kazandırırsınız.

Oturma Odası: Gri, Yeşil ya da Mavi Çocuklarımızla ile birlikte günümüzün büyük bir çoğunluğu oturma odasında geçer. Odanın rahatlatıcı olması için ise sade olması gerekir. Sadeliğin ferahlatıcı bir etkisi vardır. Oturma odasında tercih edeceğiniz açık yeşil, açık gri veya mavi tonları ile bu sadeliği sağlayabilirsiniz. Ortamın biraz da hareketli olmasını istiyorsanız turuncu veya fuşya tonlarındaki perde, yastık, örtü veya resimler bu amaç için birebirdir.

Çalışma Odası: Sarı Sarının bir başka özelliği de zihin açıcı olmasıdır. Bu renkteki çizim veya yastık ile maksimum konsantrasyon sağlanabilir. Dolayısıyla çalışma odalarında sarı rengin tercih edilmesinde fayda vardır.