Sürdürülebilir Projeler Hayatımıza Giriyor !

Sürdürülebilir Projeler Hayatımıza Giriyor !

Dünya üzerinde giderek teknolojinin geliştiği düşünülürse yakın zamanda uzay çağı yaşamayı bekleyebiliriz. Aynı zamanda yaşantımızdaki birçok isteğe de uzay görüntüsünün dokunmasını ve her şeyin ışık hızıyla gelişmesini isteriz. Teknolojinin insanoğluna vermiş olduğu hizmet çok hızlı ilerlemesiyle birlikte binalarda ve tüm çevre düzenlemelerinde kullanılmakta olan malzemeleri en aza indirdiğinden dolayı kirliliği azaltarak topluma hizmet vermektedir.

Son zamanlarda Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde verilen inşaat hizmetlerinde kullanılmakta olan çevreye zarar vermeyen, kaliteli malzemeler şehirlerdeki bina tasarımlarını çok daha güzel hale getiriyor. Kaliteli bir görüntüye bürünen şehirler, şehrin kalabalığını ve oksijen seviyesinin azlığını yaşayan şehirlilere hissettirmiyor.

Kentleşmede Görüntü Kirliliği Artık Kalkıyor

İnşaat tasarımlarında kullanılan birçok farklı inşaat malzemeleri hem inşaatların daha kaliteli bir hale bürünmesini hem de deprem gibi yıkıcı afetlerden binaların korunmasını sağlıyor. Sürdürülebilir projelerin kapsadığı alanlar birçok çeşitte sayılabilir. Bu projeler en fazla yeni şehirleşen bir kısım alanlarda yapılan binalarda kullanılsa da, aslında eski binalara da uygulanabiliyor.

Bu projeler daha önceden sık sık anılmış fakat gündeme getirilerek uygulama yapılmamış olan projeler olarak karşımıza çıkıyor. Hem uzun süre kullanıma uygun hem de insan sağlığını kötü yönde etkilemeyerek hem binalardaki ısı yalıtımını koruyor, hem de birçok günlük işin daha kolay yapılmasını sağlıyor.

Gündemdeki Sürdürülebilir Bina Projeleri

İnşaat projeleri kapsamında birçok farklı hizmetle inşaatçılar karşımıza çıkıyor. Aslında hayal gibi görünse de artık uygulamaya geçirilerek bir ok bina projesinde kullanılıyor. Bu projeler üç boyutlu sistemlerle çizilerek kullanıcılarına sunuluyor. Peki sürdürülebilir özellikte olan ve ilgi alanı haline gelen bina projeleri nelerdir?

  • Yağmur suyu yönetimi
  • Güneş enerjisi kullanımı
  • Yeşillendirilmiş bina tasarımları
  • Yeşillendirilmiş çatı tasarımları
  • Enerji tasarrufu sağlayan akıllı pencereler
  • Kırılmayan camlar
  • Harekete bağlı çalışan cam ve kapılar

Olarak sayılabilir. Son zamanlarda bu projelere o kadar çok eklenmeye başlandı ki, neredeyse artık hiç çöp atmaya gitmeden yaşamak, elektrik kesintilerini tamamen ortadan kaldırmak ve şehirlerde yaylalarda bulunan temiz hava oksijenle yaşamak mümkün hale geldi.